2018. március 31., szombat

Születésnapi keksztorta

A recept megjelent a Kifőztük magazin 8. születésnapi számában.


Hozzávalók
20 dkg Mester süteményliszt
3 dkg kukoricakeményítő
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
8 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 tojás
2 evőkanál tejszín

a csokoládétallérhoz:
5 dkg étcsokoládé
2 dkg fehér csokoládé

a kenéshez:
1 evőkanál eperszörp

a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló (10 g)
kevés rózsaszín ételfesték

a díszítéshez:
néhány szem eper és áfonya




A szárazanyagokat keverőtálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a vajjal, majd
hozzáadjuk a tojást és a tejszínt, sima tésztává gyúrjuk. 1/2 órára hűtőbe
tesszük, majd kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, és sablon segítségével 2 egyforma
számformát vágunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített
sütőben 12 perc alatt megsütjük. A leeső tésztaszélekből apró, virág alakú
kekszeket készítünk a díszítéshez, és kicsit rövidebb idő alatt megsütjük.


A csokoládédíszekhez először a fehér csokoládét olvasztjuk meg, és szilikon
csipkeformába simítjuk. Dermedés után a megolvasztott étcsokoládét elsimítjuk
rajta. Ha megszáradt, a csipkeformát eltávolítjuk, és felmelegített, apró
pogácsaszaggatóval tallérokat szúrunk ki a csokoládéból.


A krémhez a mascarponét a porcukorral habosra keverjük. A tejszínt a habfixálóval
keményre verjük, és a mascarponéhoz forgatjuk. Kevés krémet rózsaszínűre
színezünk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.



Az egyik kekszlapot kevés krémmel a tortatálcához ragasztjuk. A lapokat a
szörppel megkenjük. Sima végű habzsákból az első lapra krémgombócokat
halmozunk. Rátesszük a második lapot, és hasonlóan díszítjük a krémmel.
A torta tetejét kirakjuk a gyümölcsszemekkel, a virág alakú kekszekkel és a
csipkés tallérokkal. A rózsaszín krémből habrózsákat nyomunk az üres helyekre.



Nincsenek megjegyzések: