2017. december 18., hétfő

Rénszarvastorta

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 18 cm-es tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
a krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
​​2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg étcsokoládé
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
a svájci vajkrémhez:
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
14 dkg vaj
piros, zöld és barna ételfesték
a burkoláshoz és a díszítéshez:
kb. 50 dkg fehér Massa Ticino cukormassza
kevés piros és barna Massa Ticino cukormassza


A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojások sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk az összeszitált rizslisztet és keményítőt. A tésztát 2 részre osztjuk, és 2 sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek a piskóták, lapjában mindkettőt kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk.
A krémhez a tojást a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és 1 éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kikeverjük a vajjal, majd megtöltjük vele a tortát. Kívülről is vékonyan megkenjük a krémmel, és néhány órára hűtőbe tesszük.
A fehér cukormasszát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és bevonjuk vele a tortát. A barna cukormasszából elkészítjük a füleket és a szemeket, a piros masszából az orrot. Az agancsot készíthetjük cukormasszából, vagy egyszerűen kivágjuk dekorgumiból.
A svájci vajkrémhez a tojásfehérjét a cukorral elkeverjük, majd vízgőz felett 70 fokosra melegítjük. Közben néhányszor megkeverjük. Eközben a cukor elolvad, és a folyadék opálos színűvé válik. A tűzről levéve még melegen habverővel elkezdjük felverni, amíg kemény habot nem kapunk, valamint amíg a hab teljesen ki nem hűl (10-15 perc). Hozzáadjuk kisebb darabokban a vajat, a habverőt közepes fokozaton járatjuk, amíg könnyű, selymes habot nem kapunk. Végül ételfestékkel színezhetjük a krémet, és csillagcsöves habzsákba töltve díszítjük vele a torta tetejét.


Nincsenek megjegyzések: