2016. július 15., péntek

Marlenka golyó

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.


Marlenkagolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz

a kekszhez (kb. 40 db lesz belőle):
30 dkg Hadarik Rita mézeskeksz-lisztkeverék
6 dkg vaj
11 dkg méz
6 dkg porcukor
1 tojás

a formázáshoz:
rizsliszt

továbbá:
1 konzerv cukrozott, sűrített tej (397 g)
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
2 evőkanál méz
1 evőkanál rum


A vajat a mézzel és a porcukorral összeolvasztjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztát 1/2 órára hűtőbe tesszük. Rizsliszttel szórt munkalapon átgyúrjuk, 3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszés szerint kekszpecséttel mintázzuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 


180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütjük.


A sűrített tejet – a dobozában, felbontás nélkül – annyi vízben, amennyi ellepi, 2 órát gyöngyözve főzzük. Ez idő alatt selymes karamellkrémmé válik. Ezután kihűtjük, és hűtőbe tesszük. 


A felét 10 dkg vajjal habosra keverjük. 2 teáskanál segítségével golyókat formázunk belőle, és 1 órára fagyasztóba tesszük.



A kihűlt kekszet összemorzsoljuk, 2-3 evőkanállal félreteszünk a golyók meghempergetéséhez, a többit a darált dióval, a maradék vajjal, a mézzel és a rummal összedolgozzuk. Kb. 2 teáskanálnyi adagokból lapos korongokat formázunk. A közepükre helyezünk 1-1 fagyott karamellgolyót, becsomagoljuk, és gömbölyűre formázzuk. A félretett kekszmorzsában mindet megforgatjuk, majd bonbonpapírba ültetjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Felhasznált alapanyagok:


2 megjegyzés:

nyunyó írta...

Bocs, lehet hogy csak én vagyok értetlen, de mi történik a másik fél karamellel?

BAB írta...

Köszönöm a kiegészítést! Jó, hogy észrevetted, kimaradt a leírásból: a karamellkrém másik felét az összemorzsolt keksszel összedolgozzuk. Javítom majd a recepetet! Bea