2016. április 25., hétfő

Kemencés kenyér

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók
25 dkg Naturbit kemencés gluténmentes lisztkeverék
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény (útifűmaghéj)
2 evőkanál Naturbit puffasztott amaránt
2,5 dl langyos víz
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
továbbá:
1 dkg friss élesztő
a formázáshoz:
rizsliszt


Az útifűmaghéjat a vízben elkeverjük, és néhány percig állni hagyjuk. A hozzávalókat keverőtálba mérjük, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A zselés állagúvá vált útifűmaghéjat is hozzáadva összekeverjük, majd jól kidolgozzuk. A tésztát rizsliszttel szórt munkafelületen gömbölyű cipóvá formázzuk, és fejjel lefelé kelesztőkosárba tesszük. Letakarva 1 órát kelesztjük. A sütőt a vaslábossal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt kenyeret óvatosan sütőpapírra fordítjuk, a tetejét éles pengével bevágjuk. A sütőpapírral együtt a forró vaslábasba emeljük. Fedő alatt 10 percig, majd a hőfokot 200 fokra mérsékelve további 20 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

Nincsenek megjegyzések: