2016. április 10., vasárnap

Gluténmentes kovászos kenyér


Első gluténmentes kovászos kenyerem.
Édesanyám készítette nekem a kovászt rizslisztből és Nutri free mix per Pane Fibra gluténmentes kenyérlisztből. 5 napig etette, mire már szépen dolgozott a kovász.


Este kivettem a kovászból 12 dkg-ot, tálba tettem, és összekevertem 1 evőkanál rizsliszttel, 1 evőkanál Nutri Free mix per Pane kenyérliszttel és 25 ml vízzel. Fóliával letakartam, és éjszakára a konyhapulton hagytam.


További hozzávalók:
25 dkg Nutri free mix per pane
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
2,5 dl víz
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj

A formázáshoz:
rizsliszt


A psylliumot a vízben elkeverjük. A lisztkeveréket, az olajat, a sót és a zselés állagúvá vált psylliumot a kovászhoz adjuk. Összekeverjük és jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőtálba tesszük. Konyharuhával letakarva 2 órát kelesztjük. (Szerk.: a kovász erősségétől és a hőmérséklettől függően a kelesztés eltarthat akár 3-6 óráig is! Akár egy egész éjszakát is keleszthetjük)


A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát óvatosan sütőpapírra fordítjuk, és a forró vaslábosba tesszük. 40 percig sütjük.


Rácsra téve hagyjuk kihűlni.



9 megjegyzés:

Életenergia minden napra írta...

a kovászról is irnál részleteket? köszi

BAB írta...

2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál Nutri free mix per Pane-t kb fél dl vízzel simára keverünk egy befőttes üvegben. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg dolgozni nem kezd. Minden nap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet, Nutrit és kb. 25 ml vizet. Jól összekeverjük. Ha beindult a kovász, a szaga kissé savanykás, és buborékok vannak benne, és növekszik a térfogata, ezután már hűtőben tároljuk. Egy héten 2x ezután is megetetjük. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz! Amikor sütünk kenyeret, kiveszünk belőle, és a többit tovább etetjük. Vagy ha nem sütünk belőle, egyre több lesz az üvegben, kiveszünk belőle és kidobjuk, vagy elajándékozzuk.

Katus írta...

Meseszép kenyérke! Ilyet szeretnék kapni a Jézuskától karácsonyra!😊

BAB írta...

Úgy legyen! :)

Kolibri írta...

Összekevertem a hozzavalokat es sokkal higabb lett :(

BAB írta...

Szia! Milyen lisztből készítetted? Útifűmaghéjat is tettél bele?

Kolibri írta...

Ahogy a recept irja...en a süteshez mindig mindent grammra merek. Amelyik recept csak kanallal adja meg a mertekegysget, neki sem kezdek. Eddig barmit probaltam sütni, a liszteknek van a zacskon leiras, nem sikerült, mert a massza hig lett. Formazhatatlan. Masik ha meg teszek bele lisztet hogy formazhato legyen kezzel a teszta, keles soran felhigul, nem tudom kiönteni a talbol, csak kifolyatni, es ismet terülös lesz es ragacsos.
Mi nem jo?

BAB írta...

Kedves Kolibri!
Ha más liszttel és recepttel is jártál már így, akkor arra tudok gondolni, hogy nem pontosan mér a mérleged. Érdemes pl. elemet cserélni benne, mert csalhat, amikor már kezd lemerülni az elem!

Unknown írta...

Kedves BAB!

Szuperek a kenyereid! Éredekelne, hogy mekkora méretű kelesztő tálat és vaslábast használsz a sütéshez. Még kezdő vagyok és nem mindig tudom eltalálni a megfelelő sütési időt. Egyébként én fehérjeszegény diétához vadászok recepteket és rájötem, hogy a gluténmentes termékek viszonylag kevés fehérjét is tartalmaznak. Most kísérletezem a Schár Gluten Free Mix B Bred-Mix liszttel (www.sacher.com/hu-hu) nagyon finom lett a kenyér csak még egy kicsit tovább kellett volna sütni. A honlapján sok recept is található. Hosszú távon a célom, hogy "puskázva" a drága keverékek összetételéből előbb-utóbb saját magam kísérletezzek ki egy keveréket, ami ehető is. Sajnos a fehérjeszegény diétához csak nagyon "gagyi" vagy "aranyárú" dolgokat lehet kapni és a netről is alig lehet normális, ehető receptet szerezni. A csak keményítőből készült kenyerek ehetetlenek.
Köszönöm a segítséged, ha esetleg privátban megtisztelnél a tapasztalataiddal, akkor a nyulacska64@gmail.com címre várnám válaszod esetleg egy telefonszámmal, hogy tapasztalatot cseréljünk.