2016. március 24., csütörtök

Somlói torta


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál kakaópor

A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
0,5 dl rum
1 kávéskanál vanília kivonat
reszelt citromhéj

A krémhez:
5 dl tej
1 csomag (40gr) vaníliás pudingpor
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A tetejére:
70 ml tejszín
1 evőkanál rum
7 dkg étcsoki

A díszítéshez:
1 dl tejszín


A tortához összesen 3 lapot sütünk. Egy világosat, egy kakaósat és egy mandulásat. Az első laphoz 2 tojás fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. Belekeverjük 2 tojás sárgáját, majd beleforgatunk 2 evőkanál átszitált rizslisztet és 1 evőkanál keményítőt. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformában 170 fokon megsütjük.
A második lapot szintén 2 tojásból készítjük 2 evőkanál cukorral. 1 evőkanál rizslisztet, 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál keményítőt adunk hozzá.
A harmadik, mandulás laphoz a 2 tojáshoz és 2 evőkanál cukorhoz 2 evőkanál darált mandulát, 1 evőkanál rizslisztet és 1 evőkanál keményítőt adunk.
A lapokat kihűtjük.


Közben a szirup hozzávalóit addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
A krémhez a pudingport a tojások sárgájával és kevés hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk. Folyamatossan kevergetve hozzáadjuk a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a cukrot is. Langyosra hűtjük, és a vanília kivonattal ízesítjük.


A kapcsos tortaformát megtiszítjuk. Elhelyezzük benne az egyik lapot, majd meglocsoljuk a szirup 1/3-ával. Elsimítjuk rajta a krém felét. A második lapot is meglocsoljuk, majd rátesszük a krém másik felét. A harmadik lappal betakarjuk, és a maradék sziruppal meglocsoljuk. Letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.
A csoikmázhoz a forró tejszínben olvadásig keverjük a csokoládét. Rummal ízesítjük. Langyosan öntjük a torta tetejére. A habbá vert tejszínrózsákkal csak akkor díszítjük, amikor már teljesen kihűlt.


A fotóhátteret a Fotókellék biztosította.

Nincsenek megjegyzések: