2015. december 30., szerda

Rákóczi túrós Zila tortaformában

Az eredeti recept megtalálható a Zila tortaforma oldalán.



Hozzávalók egy 12 szeletes formához:

A piskótához (az alábbi hozzávalókat kétszer vesszük, és 2 egyforma piskótakarikát sütünk):
2 tojás
3 dkg rizsliszt
1 dkg keményítő
4 dkg finomszemű kristálycukor

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Belekeverjük a tojássárgákat, majd óvatosan beleforgatjuk a rizslisztet és a keményítőt. Sütőlemezre sütőpapírt terítünk, erre tesszük az 1 cm magas fémkarikát. Egyenletesen belesimítjuk a piskótamasszát, és 210 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.



A túrós részhez:
50 dkg túró
10 dkg kristálycukor
15 dkg tojásfehérje (kb. 4 db tojásból)
6 dkg rizsdara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat alaposan kikeverjük. A szilikon formát olajspray-vel kifújjuk. A túrós krémet a formába töltjük. A massza pontosan a kis háromszögek tetejéig fog érni. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Az összeállításhoz:
kb. 15 dkg házi sárgabaracklekvár
3-4 szem őszibarackbefőtt

Az egyik piskótalapot felmelegített baracklekvárral megkenjük, ráhelyezzük a másik lapot. Ennek a tetejét is megkenjük baracklekvárral, és lekváros felével lefelé ráhelyezzük a túrós részre.

Az egész tortát átfordítjuk, és leválasztjuk a szilikon formát. Az üregeket megtöltjük apróra vágott őszibarack befőttel, és feltöltjük baracklekvárral.

A tojáshabhoz:
7 dkg tojásfehérje
14 dkg kristálycukor

A tojásfehérjét és a cukrot vízgőz fölött 85 fokosra melegítjük. Majd kihűlésig habosítjuk. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és az üregek tetejét lefedjük a tojáshabbal. Újra a sütőbe tesszük. 170 fokon kb 15 percig sütjük, míg a tojáshab színesedni kezd.



Nincsenek megjegyzések: