2015. december 25., péntek

Mákos guba torta Zila tortaformában

Drága kolléganőimtől kaptam a Zila tortaformát karácsonyra, gyorsan ki is próbáltam. A recept a Zila tortaforma oldaláról való, gluténmentesre átalakítva.


Hozzávalók a kiflihez:
15 dkg Nutri Free mix per Pane
10 dkg Schar mixB
1 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
175 gr langyos kefir
1 dl víz
1 kávéskanál só
egy csipet cukor

A hozzávalókat tálba mérjük, összekeverjük és kidagasztjuk. Olajos kézzel 6 darab hosszúkás rudat formázunk a tésztából. Bagettsütő rácsra helyezzük őket. Langyos helyen 45 percig kelesztjük. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.


Ha kihűltek, 5 darab kiflit felkockázunk.


További hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált mák
4 tojás sárjája
1 vanília rúd
1 citrom reszelt héja
3 dl tej

A mákot a kiflikockákkal összekeverjük. 2,5 dl tejet a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citromhéjjal felforraljuk. A tojások sárgáját a maradék tejjel elkeverjük. A keveréket a forró tejbe öntve, besűrítjük. A forró keveréket a kiflikre öntjük és összekeverjük. A Zila szilikon formát olajspray-vel alaposan befújjuk. A mákos masszát a mélyedésekbe beletömörítjük. 175 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Sütés után megfordítjuk, és eltávalítjuk róla a szilikon formát.


Kihűlés után levesszük róla a fém tortakarimát is.

Hozzávalók a vanília krémhez:
2 dl tej
4 tojás sárgája
5+1 dkg cukor
1 dkg vaj
3 gr zselatin
2 dl tejszín


1,5 dl tejet 5 dkg cukorral, a vaníliahüvellyel és a vajjal felforralunk. A tojássárgákat a maradék tejjel kikeverjük, majd folyamatos keveréssel besűrítjük a krémet. A zselatint az 1 dkg cukorral összekeverjük. A forró krémbe szórjuk, és még egy percig főzzük. A krémet kihűtjük.


A tejszínt habbá verjük, és lazán összeforgatjuk a vanília krémmel.


A krémet habzsákba töltjük, és megtöltjük az üregeket. A krém tetejére néhány aszalt áfonya szemet tehetünk.


Nincsenek megjegyzések: