2015. december 21., hétfő

Leopárd kalács

Édesanyámtól kaptam az ötletet, én pedig elkészítettem gluténmentesen.


Hozzávalók:
25 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg Nutri Free mix per Dolci
5 gr Nutri Free Mix Guar
1 tojás
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor

Szükség van még továbbá a világosbarna részhez:
1 teáskanál nescafe
1 teáskanál tej

A sötétbarna részhez:
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál tej


A hozzávalókat tálba mérjük és kidagasztjuk. A tésztát 1 nagyobb és 2 kisebb részre elosztjuk. Az egyik kisebb tésztába beledolgozzuk még a kakaóport és a tejet. A másik kisebb tésztába pedig a nescafét egy kevés tejjel. Mindhárom tésztadarabot 7 egyenlő részre osztjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 10x25 cm-es szögletes sütőformát. A világosbarna tésztát 25 cm hosszú rúddá sodorjuk. A sötétbarna tésztát 25x4 cm-es lappá nyújtjuk. A világos tésztát 25x6 cm-es lappá nyújtjuk. A világosbarna tésztarudat a sötétbarna lapba, majd a világos színú lapba beletekerjük. A sütőpapíros edénybe helyezzük az így elkészített rudat. Ugyan így készítünk még 6 rudat, melyket egymás mellé a sütőedénybe fektetünk. Az alsó sorba 3 rudat, és a tetejére a maradék 4 rudat tesszük.


Konyharuhával letakarva, 30 fokos sütőben egy órát kelesztjük. Majd 170 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét és 40 perc alatt megsütjük a kalácsot. Rácsra emelve hagyjuk kihűlni. Felvágás után szépen kiadja a leopárdmintát.


4 megjegyzés:

Rózsa írta...

Kedves BAB!

Jó lenne tudni, hogy ezeknek mi a magyar neve, vagy megfelelője:

25 dkg Nutri Free mix per Pane,
5 dkg Nutri Free mix per Dolci,
5 gr Nutri Free Mix Guar.

Kérném a segítségét, előre i köszönöm!

BAB írta...

Kedves Rózsa!
A Nutri Free egy olasz gluténmentes lisztkeverék márka.
A mix per Pane kenyérliszt keverék, a mix per dolci süteményliszt keverék és a Mix Guar guargumi (adalékanyag)
A Nutri Free termékek megvásárolhatók a gm webáruházakban vagy bioboltokban is nagyon sok helyen.
Remélem tudtam segíten!

Bea

Rózsa írta...

Köszönöm a válaszát, most már tudom. Tudna segíteni abban, hogy melyik "hétköznapi" liszttel lehetne helyettesítve elkészíteni ezt a finomságot? /finom-,rétes-, tönköly- stb./ Szerencsére a családom nem glutén érzékeny.
Előre is köszönöm a segítségét, minden jót kívánok.

Unknown írta...

szerintem sima liszttel is meg lehet sütni