2015. augusztus 10., hétfő

Áfonyás csokoládétorta

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.

A tálaláshoz a tortatálat a Gabroni biztosította.


Hozzávalók 18 cm-es, 8 szeletes tortához:
3 tojás
2 evőkanál cukor
4 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg reszelt étcsokoládé
1 kávéskanál sütőpor

a krémhez:
15 dkg áfonya
2 dl tej
8 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor (20 g)
1,5 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix (20 g)

a tetejére:
10 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín

a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
áfonya
csokoládépasztilla
csíkos csokoládérúd


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vajjal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt a habba forgatjuk. A sütőpapírral bélelt tortaformában, 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A pudingport kevés tejjel simára keverjük. Az áfonyát szitán áttörjük, a maradék tejjel és a cukorral felforraljuk, majd a pudinggal besűrítjük. A tejszínt a zselatinfixszel felverjük, a kihűlt pudingos krémbe forgatjuk. A piskótát 3 lapra vágjuk, és a tortaformába visszatéve betöltjük a krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A díszítéshez a tejszínt felforraljuk, felolvasztjuk benne a fehér csokoládét, majd egyenletesen a torta tetejére öntjük. Az étcsokoládét megolvasztjuk, sütőpapíron vékonyan elkenjük. Ha dermedni kezd, éles késsel 3 x 10 cm-es lapokra vágjuk. A tortakarimát eltávolítjuk, a torta oldalát csokoládélapokkal kirakjuk. A tetejét áfonyával, csokoládérúddal és -pasztillával díszítjük.


Nincsenek megjegyzések: