2015. július 17., péntek

Sütőkövön sült gluténmentes kenyér

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.
A sütőkövet az www.igazipizza.hu biztosította.


Hozzávalók 50 dkg-os kenyérhez
20 dkg NUTRI Free Mix per Pane + kevés a szóráshoz
5 dkg tápiókakeményítő
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 dl víz
1,5 dl langyos kefir
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő



Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, néhány percre félretesszük. A többi hozzávalót is tálba mérjük, összevegyítjük, majd jól kidagasztjuk. Végül kézzel óvatosan átgyúrjuk és oválisra formázzuk. Kelesztőtálba konyharuhát terítünk, lisztkeverékkel vékonyan megszórjuk, és fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.

Közben a sütőt a sütőkővel együtt 250 fokra előmelegítjük, és 15 percig így hagyjuk, hogy a kő is jól átforrósodjon. A megkelt tésztát a lisztezett sütőlapátra fordítjuk. A kenyér tetejét pengével bevágjuk, és óvatosan a sütőkőre csúsztatjuk. 10 percig 250 fokon, majd még 20 percig 200 fokon szép pirosra sütjük. A kenyeret rácson hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

Így készült ez a kenyérke is, csak hosszúkásra formázva:



Nincsenek megjegyzések: