2015. július 8., szerda

Epres-mascarponés torta

A recept megjelent a Kifőztük júliusi számában.

A tálaláshoz a tortatálat a Gabroni biztosította.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű, 8 szeletes tortához
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál étkezési keményítő
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
10 dkg görög joghurt
8 dkg porcukor
20 g zselatinfix
15 dkg eper
a díszítéshez:
ételfesték
pár szem eper



A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, majd a tetejére szitáljuk a keményítővel elkevert rizslisztet, és a masszába forgatjuk. A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük.
A krémhez a tejszínt a zselatinnal felverjük. A mascarponét a joghurttal és a porcukorral jól kikeverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémet 2 részre osztjuk, az egyikbe belekeverjük az apróra darabolt epret.
A kihűlt piskótát 2 lapba vágjuk. Az egyiket a megtisztított tortaformába helyezzük. Ráhalmozzuk az epres krémet, és betakarjuk a másik lappal. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A maradék krémet további 3 részre osztjuk. Az elsőt fehéren hagyjuk, a másodikat kevés ételfestékkel világos rózsaszínűre, a harmadikat pedig sötét rózsaszínűre színezzük. Mindegyiket habzsákba tesszük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
A tortakarimát eltávolítjuk, a süteményt vékonyan bevonjuk kevés fehér krémmel. A sötét rózsaszínű krémből a habzsákkal a torta oldalának aljára kb. 1 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk, amiket alulról felfelé húzással, kis spatulával elsimítunk. Így járunk el a következő sorban is, majd a világosabb krémre váltunk, és haladunk a torta teteje felé. Végül a díszítést a fehér krémmel fejezzük be.

Hűtőben tároljuk, tálalás előtt díszíthetjük még néhány szem eperrel.



Nincsenek megjegyzések: