2015. február 15., vasárnap

Rizstorta

Katucikonyha gyönyörű fotói mindig elbűvölnek. Ahogy megláttam a kókusztejes rizstorta receptet, azonnal elhatároztam, hogy én is elkészítem gluténmentesen. Nem kellett csalódnom, mindenkinek nagyon ízlett. Kicsit változtattam az arányokon, mivel hirtelen elhatározásból készült, így abból gazdálkodtam, ami éppen volt itthon.


Hozzávalók 22 cm-es szív-alakú tortaformához:
A piskótához:
2 tojás
2 ek cukor
1 púpos ek rizsliszt
1 púpos ek keményítő
1 csapott ek kakaópor

A tojások fehérjét elkezdjük felverni, majd hozzáadva a cukrot, kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját. Aztán óvatosan belekeverjük az átszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

 
A sárgakrémhez:
5 tojás sárgája
200 ml Cocomas kókusztejszín
1 dl víz
1 ek keményítő
3 ek cukor
1 mk vanília kivonat

A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral és a keményítővel. A kókusztejszínt a vízzel felhigítjuk és felmelegítjük. Apránként a tojásos keverékhez adjuk és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a vanília kivonatot is.

A tejberizshez:
50 ml víz
250 ml tej
6 dkg kerekszemű rizs
3 csapott evőkanál cukor
reszelt citromhéj
1 csomag (10 gr) lapzselatin

A rizst a vízben kezdjük főzni. Ha a vizet magába szívta, hozzáadjuk a forró tejet, és gyakran kevergetve puhára főzzük. A cukrot és a citromhéjat csak a végén adjuk hozzá. 
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk és a tejberizsbe keverjük. Majd az egészet összekeverjük a sárga krémmel.

A kihűlt piskótát a formából kivesszük. A papírt eltávolítjuk róla. A formát megtisztítjuk, és visszatesszük bele a piskótát. Rátesszük a krémet és éjszakára hűtőbe tesszük.



A gyümölcs-öntethez:
45 dkg fagyasztott vegyes-gyümölcs keverék
3 ek cukor 
1 ek keményítő

Tálalás előtt készítjük el az öntetet. A gyümölcsöket a cukorral felfőzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük. A gyümölcshöz keverjük, és éppen csak összemelegítjük, majd kihűtjük. A gyümölcsöntetet a torta tetejére öntjük.


Nincsenek megjegyzések: