2015. február 5., csütörtök

Rizsfelfújt vegyesgyümölcs-öntettel

Megjelent a Kifőztük magazin februári számában.


Hozzávalók 20 x 30 cm-es sütőformához
25 dkg kerek szemű rizs
5 dl tej
4 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rizsliszt
4 dkg vaj
a forma kenéséhez:
vaj
gluténmentes zsemlemorzsa
az öntethez:
45 dkg vegyes bogyósgyümölcs
1 citrom héja és leve
1 csipet fahéj
5 dkg cukor
1 teáskanál keményítő
a tetejére:
porcukor



A rizst átmossuk, lecsöpögtetjük. 2 dl vízzel addig főzzük, amíg azt magába nem szívja. Felöntjük a felforrósított tejjel, és kis lángon tovább főzzük, amíg az összeset felveszi, és a szemek megduzzadnak. Végül belekeverünk 5 dkg cukrot, és a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. A vajat 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával jól elkeverjük, hozzáadjuk a kihűlt rizshez. Beledolgozzuk a rizslisztet és a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét. Vajjal kikent és morzsával meghintett formába öntjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Az öntethez a gyümölcsöket a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és -lével összefőzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, a gyümölcshöz adjuk, és éppen csak összeforraljuk. A rizsfelfújtat porcukorral meghintve, a gyümölcsöntettel kínáljuk.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

Hmm ez nagyon jól néz ki, anyukám egyik kedvence :)

Bea, a Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek Téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár csodás receptedet !
A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html